HR

Uz potporu Fonda obnavlja se planinarski dom u NP Risnjak

15.05.2024.

U prostoru Volonterskog centra Javne ustanove Nacionalni park Risnjak danas je predstavljen projekt obnove planinarskog doma, ali i aktivnosti vezane za obnovu posjetiteljske infrastrukture u NP Sjeverni Velebit i PP Lastovo. 
 
Ministar Habijan naglasio je kako je riječ o projektima koji podižu posjetiteljsku ponudu, osiguravaju prostor za edukativne aktivnosti, ali i samim javnim ustanovama pružaju veći nadzor prostora. „Jedan od projekata je upravo obnova planinarskog doma Risnjak, vrijedan 1.8 milijuna eura, a za koji je izdašno sufinanciranje osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Očekujem da ćemo i dalje nastaviti odličnu suradnju sa svim ravnateljima nacionalnih parkova i parkova prirode jer je njihov utjecaj na zaštitu okoliša, ali i turizam i gospodarstvo od neprocjenjive važnosti“, naglasio je Habijan.
 
“Iako je Fond u javnosti prepoznat po programima energetske obnove, sufinanciranju obnovljivih izvora energije i projekata gospodarenja otpadom, u našem financiranju ništa manje nisu zastupljeni ni programi zaštite prirode“ istaknuo je Balen rekao kako je Fond za takve projekte u zadnjih par godina osigurao gotovo 40 milijuna eura. Dodao je kako su ta ulaganja usmjerena uglavnom u projekte koji se realiziraju na područjima nacionalnih parkova i parkova prirode, a sve s ciljem da se njima kontrolirano, sustavno i održivo upravlja kako bi se isti dugoročno očuvali.
 
Ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak Mario Antolić zahvalio je Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na dodijeljenim sredstvima, koja će izravno utjecati na posjetiteljsku ponudu Nacionalnog parka, kao i planinarsku infrastrukturu Republike Hrvatske.

Takva očekivanja potvrdio je i ravnatelj Igor Kreitmeyer, koji je najavio nastavak ulaganja u planinarsku i posjetiteljsku infrastrukturu parkova u razdoblju od 2024. do 2026. godine. „Nakon uspješne realizacije 17 projekata uređenja posjetiteljske infrastrukture u parkovima, sufinanciranih iz OPKK s 56 milijuna eura, nastavljamo istim tempom, uz stalnu podršku Fonda, ali i iz proračunskih sredstava“. Kreitmeyer je dodao kako su PP Papuk, PP Žumberak i Samoborsko gorje dobili 100% bespovratna EU sredstva iz NPOO za slične projekte, dok su jučer osigurana sredstva za još 3 projekta uz 80% sufinanciranje Fonda i 20% iz Državnog proračuna. Riječ je obnovi 2 planinarska doma, Risnjak i Visočica, te preuređenju stare vojarne u PP Lastovsko otočje Veje, a za iduću godinu je najavljena i obnova planinarskih domova Zavižan i Snježnik.