HR

Završena energetska obnova pet paviljona Psihijatrijske bolnice Ugljan

11.03.2022.

U Psihijatrijskoj bolnici Ugljan na otoku Ugljanu predstavljen je završetak energetske obnove pet paviljona, od ukupno osam, vrijedan više od 23 milijuna kuna.

Posredničko tijelo Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je pratilo ovaj projekt od samog početka, a njegova voditeljica Sanja Jelačić istaknula je važnost ulaganja u energetsku obnovu zgrada zdravstvenog sustava koje iziskuje posebnu pažnju. „Drago nam je što Fond ima priliku biti uključen u ovakve projekte, u dodjelu gotovo 3.5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskih fondova, kojima se ide ka dosezanju nacionalnih ciljeva uštede energije, ali i ostvarivanju brojnih drugih pozitivnih učinaka“, rekla je Sanja Jelačić, voditeljica Posredničkog tijela razine 2.
 
Ravnatelj bolnice Mladen Mavar naglasio je da se ovdje radi o zgradama koje su sagrađene 1942. godine, a zbog dotrajalosti paviljona obnova je morala biti sveobuhvatna. “Radovi su se izvodili parcijalno jer nismo mogli obnoviti istodobno svih pet zgrada zbog smještaja pacijenata. Obnova je bila sveobuhvatna, ostali su samo vanjski zidovi, što znači da se na svim zgradama radila nova fasada s izolacijom zidova, krovišta, stolarija, toplinska izolacija podova i zamjena svih instalacija“ pojasnio je Mavar.
 
Prvi ugovori za početak obnove potpisani su 2019. godine, u siječnju 2020. počeli su radovi, potkraj prošle godine sve je dovršeno, a nakon rekonstrukcije i energetske obnove svih pet zgrada ušteda električne energije iznosit će između 600 i 700.000 kuna godišnje.
Državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvitka i fondova Europske unije Šime Erlić naglasio je kako nije lako provesti nijedan europski projekt, a još ga je teže provesti na otoku. „Zapravo teže od svega toga je provesti ga ako si bolnica, jer je poznato kako bolnice funkcioniraju, znamo da imaju limit, i zato se u realizaciju ovakvoga projekta, u kojemu je obnovljeno pet zgrada, i neke puno financijski solidnije institucije ne bi se usudile ući tek tako. Za to treba imati hrabrosti, odvažnosti i vizije, razumijevanja lokalne i regionalne zajednice, a pomogli smo i mi iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Fond za zaštitu okoliša, Ministarstvo graditeljstva. Bez takve zajedničke podrške ovakav projekt ne bi bio izvediv“, istaknuo je Erlić.
 
Zadarski župan Božidar Longin kazao je kako nam podatak da ova ustanova hrabro kroči svojim sedmim desetljećem govori i o činjenici da je itekako bila potrebna obnova njenih zgrada. „S obzirom da smo na otoku, a i ravnatelj je bodul, moram reći da će mu se sigurno lice ozariti kada vidi pad režijskih troškova“, rekao je Longin.
 
Načelnik Općine Preko Jure Brižić, na čijem je području Psihijatrijska bolnica Ugljan, također je istaknuo da bez dobro pripremljenih projekata, bez sinergije i potpore lokalne i regionalne zajednice te ministarstava nema ostvarivanja ovakvih projekata. „U bolnici je zaposleno oko 140 otočana, s Ugljana i Pašmana, i naravno da nam je stalo do toga da oni rade u dobrim uvjetima, ali i da pacijenti imaju primjeren i kvalitetan smještaj“, zaključio je načelnik Brižić.