HR

Završena obrada svih prijava na Javni poziv za poticanje OIE u obiteljskim kućama

31.07.2023.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je završio obradu sve 4234 prijave pristigle na Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. Građani, njih 2098, koji su zadovoljili uvjete poziva i čiji su zahtjevi u okviru raspoloživog budžeta od 12,6 milijuna eura na svoje će kućne adrese od ovog tjedna početi dobivati Ugovore o sufinanciranju.

Na javni poziv Fonda za sufinanciranje ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije mogli su se javiti vlasnici obiteljskih kuća u kojima je više od 50% bruto podne površine namijenjeno za stanovanje te koje imaju najviše 3 stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 m2. Uz pravomoćnu građevinsku dozvolu ili drugi odgovarajući akt kojim se dokazuje zakonitost, jedan od uvjeta za dodjelu sredstava je bio da kuća ima energetski razred (prema godišnjoj potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje, QH,nd) C ili bolji u kontinentalnoj, odnosno B ili bolji u primorskoj Hrvatskoj.

Uz ove odobrene projekte koji su u okviru trenutno dostupnog budžeta, Fond će u narednom periodu, sukladno zakonskim internim procedurama, pokušati osigurati i dodatna financijska sredstava, kako bi sufinancirao sve preostale projekte koji udovoljavaju traženim uvjetima, a o čemu ćemo potencijalne korisnike naknadno obavijestiti.

Za jesen najavljujemo novi “paket” poticaja, među ostalim i za ugradnju fotonaponskih elektrana u kućanstvima, kao i za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a sufinancirat ćemo i kupnju energetski učinkovitih vozila. Za ove programe očekuje se veliki interes, a uvjeti za prijavu će biti poznati nakon ljeta.