HR

11. Tehnoeko: Kružno gospodarstvo i suradnja ključ su za klimatski neutralnu i održivu Europu

05.06.2024.

U Poreču je počela trodnevna 11. međunarodna konferencija o gospodarenju otpadom TEHNOEKO 2024. Najveći je to godišnji skup stručnjaka te predstavnika komunalnih društava i tvrtki koje se bave sakupljanjem i oporabom otpada, a otvorio ga je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.
 
Na skupu koji je u organizaciji tvrtke Business media Croatia okupio 300-injak sudionika, domaći i međunarodni stručnjaci raspravljaju o svim aspektima korištenja otpada kao vrijednog resursa te mogućnostima da se dosadašnje dobre prakse primjene na što više lokalnih sredina. 
 
Otvarajući skup, direktor Fonda Luka Balen je istaknuo kako je Hrvatska zadnjih par godina napravila velike iskorake u gospodarenju otpadom. „Stope odvojeno prikupljenog otpada rastu iz godine u godinu. Kad analiziramo zadnjih 5 godina vidimo da smo u tom segmentu narasli za čak 18 postotnih poena, što je sigurno kad je rast stope odvojeno prikupljenog otpada jedna od većih u Europi. Prema podacima iz prošle godine, trenutno smo na 46%, a očekujem da će u ovoj rezultati biti još i bolji. Pohvalno je da čak 80% gradova u tom segmentu ima bolje rezultate nego godinu ranije“, rekao je Balen te dodao da su tome pridonijela i velika ulaganja kako ona koja osigurava Fond, tako i ona iz raznih europskih programa.
 
Istaknuo je kako je država zadnjih par godina osigurala više od 500 milijuna eura bespovratnih sredstva za nabavu razne komunalne opreme, sanaciju odlagališta, izgradnju reciklažnih dvorišta, kompostana, sortirnica i postrojenja za reciklažu građevinskog otpada, te centre za gospodarenje otpadom.
 
Za gradove i općine, Balen je  najavio i nove poticaje za nabavu komunalne opreme te za sufinanciranje edukativnih projekta kojima se promovira važnost pravilnog postupanja s otpadom. Naglasio je da je upravo održivo gospodarenje otpadom jedan od prioriteta Vladine politike zaštite okoliša.
 
Kružno gospodarstvo usmjereno na recikliranje i energetsku oporabu predstavlja ključnu mjeru koja nudi priliku za oblikovanje europskog gospodarstva i društva do 2050. godine na klimatski neutralan i održiv način. A upravo su predavanja i paneli na konferenciji pokušali dati odgovor na koji način se to može i ostvariti.
 
„Od vrhunskih stručnjaka koji se bave gospodarenjem otpadom imamo priliku čuti o najnovijim tehnologijama obrade otpada, korištenju umjetne inteligencije, novim zakonskim okvirima, uspješnim međunarodnim i domaćim praksama, kao i izazovima s kojima se ovaj sektor susreće te načinima kako da se oni uspješno prevladaju. “, izjavio je organizator konferencije Nenad Žunec, direktor Business media Croatie.
 
Jedan od govornika na konferenciji profesor na austrijskom univerzitetu u Leobenu Renato Šarc je rekao kako odgovornost proizvođača ima značajnu ulogu u transformaciji od linearne na kružnu ekonomiju, obvezujući ih da razvijaju održive i reciklabilne proizvode. „Postrojenja za gospodarenje otpadom grade se s ciljem osiguranja sekundarnih sirovina i energije, uz istovremeno poboljšanje trenutne okolišne situacije. Ova transformacija zahtijeva suradnju svih dionika u vrijednosnom lancu, uključujući politiku, gospodarstvo, znanost, društvo i krajnje potrošače koji stvaraju otpad, kako bismo postigli zajedničke ciljeve. Ne smijemo nikad zaboraviti da štetne emisije, neovisno o njihovome mjestu nastanka, ne poznaju državne granice i ne trebaju putovnice te stoga imaju utjecaj na cijeli naš planet.“, zaključio je Šarc.