HR

120 milijuna eura za energetsku obnovu obiteljskih kuća

19.10.2023.

Na današnjoj sjednici Vlade donesena je odluka o osiguravanju dodatnih 7 milijuna eura kako bi svi građani - njih 3.250 koji su udovoljili uvjetima javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dobili sredstva za ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u svojim kućanstvima.

Za ugradnju solarnih panela i fotonaponskih elektrana, kao i dizalica topline ili kotlova na biomasu Fond će građanima dodijeliti 19,6 milijuna eura. “Cilj je pomoći građanima da u kućanstvima proizvode okolišno prihvatljivu energiju i smanje svoje troškove za energente, a što će im, zahvaljujući programima Vlade RH, resornih ministarstva i Fonda, biti i omogućeno”,  istaknuo je direktor Fonda Luka Balen. 

Fond je također odobrio i 399 zahtjeva za energetsku obnovu kuća oštećenih u potresu te ukupno dodijeljena sredstva iznose 7,7 milijuna eura. „Intencija je da građani čije su kuće stradale u potresu uz konstrukcijsku naprave i energetsku obnovu, koja će im dugoročno omogućiti manje režijske troškove i povećati kvalitetu života u njihovim domovima“, kaže Balen.

Uz to, do kraja godine će Fond objaviti i uvjete za dodjelu poticaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća, uključujući i onih oštećenih u potresu. Ukupna alokacija iznosi 120 milijuna eura, što je najveći iznos koji je Vlada do sad osigurala za tu namjenu. Stopa sufinanciranja iznosit će do 60% za energetsku obnovu kuća koje nisu oštećene u potresu te do 80% za kuće oštećene u potresu. Također je u pripremi i program sufinanciranja za energetsku obnovu kuća građanima koji su u riziku od energetskog siromaštva, a troškovi radova na takvim objektima bit će financirani u cijelosti.

Nakon što budu poznati svi uvjeti javnih poziva, građani će imati dovoljno vremena da pripreme svoje projekte jer će sa zaprimanjem zahtjeva Fond krenuti u prvom kvartalu iduće godine. 

Kao što se i najavljivalo, država izdašnim sredstvima snažno potiče ne samo gospodarstvo, nego i građane da budu energetski što neovisniji i okrenu se proizvodnji zelene energije. Sredstava će biti dovoljno za sve one koji se odluče investirati u projekte energetske učinkovitosti pa je sad pravo vrijeme da se svi koji su u mogućnosti odluče na takvu investiciju, koja će im dugoročno osigurati kvalitetnije uvjete života.


Objavljeni popis korisnika kojima su odobrena sredstva za korištenje OIE i energetsku obnovu kuća oštećenih u potresu >

Više informacija o programu energetske obnove obiteljskih kuća >