HR

Fond će se uključiti u zbrinjavanje varaždinskih bala

06.07.2022.

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici danas je održan sastanak i konferencija za medije na kojoj su sudjelovali Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković te državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i predsjednik Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dr. sc. Mario Šiljeg i v. d.  direktorica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mr. sc. Alenka Košiša Čičin-Šain. Tom je prigodom potvrđeno kako će Fond projekt zbrinjavanja bala vrijedan 190 milijuna kuna podržati s 40% sredstava, odnosno 76 milijuna kuna.     

Gradonačelnik je zahvalio svima koji su prepoznali važnost rješavanja ove ekološke katastrofe u gradu Varaždinu - od Vlade RH, župana, pa do predstavnika Fonda. „Prošlo je 17 godina od kada su bale u Brezju, od kada je tamo gotovo 100 tisuća tona baliranog otpada i jedna je to od najvećih ekoloških crnih točaka u Republici Hrvatskoj. Sada je na nama, na Gradu Varaždinu, da provedemo postupak javne nabave.“ istaknuo je Bosilj, uz napomenu da je Grad već pripremio ponude od banaka. „HBOR nam je u ovom trenutku s kamatom ispod 1 % najprihvatljiviji za dugoročni kredit od 15%, koji će Grad vrlo malo osjetiti na proračunu. Vrijeme je da se varaždinske bale riješe.“ zaključio je, najavivši kako već idući tjedan kreću sa savjetovanjem sa zainteresiranim gospodarskim subjektima.
 
Alenka Košiša Čičin-Šain pohvalila je dosadašnju suradnju Fonda i Grada Varaždina, nakon što se Grad obratio Fondu za sufinanciranje ovog projekta. „Za početak su utvrđeni preduvjeti koji omogućuju da se Fond uključi u projekt, sve smo provjerili i prošli kroz obimnu tehničku dokumentaciju. Projekt je dobio pozitivna mišljenja i suglasnosti resornih ministarstava, čime su se stekli uvjeti da ga podržimo sa 40% sufinanciranja, sukladno Pravilniku o uvjetima i načinu sufinanciranja takvih projekata za jedinice lokalne samouprave. Za projekt zbrinjavanja 95,8 tona, odnosno 125 tisuća komada bala vrijedan 190 milijuna kuna, Font će osigurati do 76 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Država i svi smo svjesni činjenice da je to ogroman zalogaj za Grad Varaždin, kako ekološki tako i financijski, i jasno nam je da se bez pomoći države ne može riješiti. Nakon provedene javne nabave, onaj tko dobije posao, dati će svoj prijedlog rješenja deponiranja i ekološkog zbrinjavanja bala.“ – rekla je Košiša Čičin-Šain.
 
Državni tajnik Mario Šiljeg je naglasio kako ne postoje prepreke što se tiče okolišnog dijela programa sanacije: „Imali smo elaborat, postupak procjene utjecaja na okoliš, sanacijski program. U ožujku ove godine, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, odnosno nadležna Uprava za procjenu utjecaja na okoliš, dala je pozitivno mišljenje na program sanacije, odnosno da su mjere koje su navedene u programu sanacije u skladu sa Zakonom o gospodarenjem otpadom. Loptica je sad na Gradu Varaždinu koji treba provesti ovaj proces do kraja. Ministarstvo, Fond i država osigurat će 40 posto bespovratnih sredstava za provođenja ovog projekta i bitno je naglasiti da svi akteri na političkoj sceni u Varaždinskoj županiji, od župana, gradonačelnika i koalicijskih partnera pušu u isti rog i svi želimo što prije da se ovaj proces dovrši do kraja.“ – rekao je Šiljeg. Naglasio je da je politika Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i prethodnog i sadašnjeg ministra na istom tragu. „Tome govori u prilog činjenica da smo se kroz sve prethodne godine izborili da stavka sanacije ove onečišćene lokacije Brezje bude u programu rada Fonda za zaštitu okoliša, iako smo bili svjesni da se novac neće moći utrošiti u to vrijeme upravo zbog ovih okolišnih dokumenata koje je trebalo ishoditi i koji su sada ishođeni. No, u ni jednom trenutku nismo odustali od rješavanja ove problematike. Upravni odbor Fonda i Vlada Republike Hrvatske će donijeti konačnu odluku, za koju nema razloga da bude negativna, u trenutku kada se prethodna procedura uskladi sa Zakonom o javnoj nabavi i provede i tu smo da podržimo ovaj projekt do kraja.“ Dodao je kako projekt uključuje i važnu mjeru, a to je sanacija tla.