HR

Objavljen Javni natječaj za projekte zaštite okoliša namijenjen udrugama

01.10.2021.

Fond je objavio Javni natječaj za sufinanciranje projekata zaštite okoliša vrijedan 2,2 milijuna kuna, a najveći iznos koji je moguće dobiti po projektu je 80 tisuća kuna.
 
Javni natječaj namijenjen je organizacijama civilnog društva, odnosno udrugama, koje su upisane u Registar udruga i djeluju najmanje godinu dana u Republici Hrvatskoj te koje su usmjerene na rad u jednom od područja: ekologije, zaštite okoliša i prirode, zaštite mora i morskog okoliša, klimatskih promjena, održivog razvoja i speleologije.
 
„Područje zaštite okoliša je važna tema koju je potrebno redovito približavati građanima. Udruge ovdje imaju značajnu ulogu vezanu za oblikovanje stavova i ponašanja ljudi kao i za brigu oko specifičnih tema koje nemaju uvijek dovoljnu pozornost javnosti. Stoga Fond podržava mnogobrojne projekte udruga na tom području. Tako smo i ove godine osigurali značajna sredstva u iznosu 2,2 milijuna kuna, a moguće je dobiti do 80.000 kuna po projektu“, rekao je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić.
 
Projekti za koje je moguće dobiti bespovratna sredstva su oni u području sprječavanja nastanka otpada i ponovne uporabe, organizacije ekoloških akcija čišćenja podmorja te speleoloških objekata, aktivnosti za podizanje svijesti o prilagodbi klimatskim promjenama, pružanja pomoći informiranja javnosti o ulozi u zaštiti okoliša, promicanja načela ekološkog upravljanja i važnosti eko-oznaka.
 
Udruga se može javiti na natječaj samostalno ili u partnerstvu, a ponudu na natječaj podnosi udruga koja je nositelj projekta. Svaka udruga može kao nositelj projekta prijaviti i ugovoriti najviše dva projekta u sklopu ovog natječaja.
 
Rok za prijavu podnošenjem ponude je 30. studeni 2021. godine.
 
Cilj poticanja ovih projekata je povećanje znanja naših građana o važnosti i metodama zaštite okoliša i prirode. Istovremeno je ključno aktivno uključiti građane u lokalne projekte zaštite okoliša te povećanje svijesti o bioraznolikosti i važnosti očuvanja biljnih i životinjskih vrsta, kojima je Hrvatska bogata.

Ovdje možete pogledati: Javni natječaj za sufinanciranje projekata zaštite okoliša (ZO-5/2021) | Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (fzoeu.hr)