HR

Održan radni sastanak direktora Fonda i predsjednika HGK

13.09.2023.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović sa suradnicima su održali radni sastanak na temu programa i projekata koji se sufinanciraju sredstvima Fonda, a koji su osim građana i jedinica lokalne samouprave usmjereni i na gospodarstvo.

„U tijeku je obrada zahtjeva tvrtki koje se prijavile za sufinanciranje projekata proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u prerađivačkoj industriji i toplinarstvu. S obzirom da je ovo bio prvi poziv koji se provodi iz Modernizacijskog fonda, veliku pomoć smo imali i od Hrvatske gospodarske komore koja je zajedno s nama i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja organizirala edukaciju za sve zainteresirane prijavitelje. Trenutno je na raspolaganju 60 milijuna eura koji će našim tvrtkama pomoći u zelenoj tranziciji“, rekao je direktor Balen.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović je istaknuo kako HGK preko svojih interesnih udruženja i grupacija daje prijedloge i inicijative koji će poticati daljnja ulaganja u korištenje obnovljivih izvora energije. „Cilj nam je pojednostavniti i ubrzati procedure gdje god je to moguće, kako bi naši investitori u što kraćim rokovima realizirali svoje projekte. Sve veći broj tvrtki se okreće korištenju obnovljivih izvora energije. Prioritet nije samo smanjenje troškova poslovanja, nego energetska neovisnost i održivo poslovanje, kako bi bili što konkurentniji na tržištu“.

A upravo je, kao je navela direktorica HGK-ovog Sektora za industriju i održivi razvoj Marija Šćulac Domac, četvrta konferencija „Podržimo održivo“ koja se održava sredinom rujna odlična platforma da se predstavnici raznih tvrtki upoznaju sa mogućnostima financiranja održivosti te čuju primjere kako razvijati kompetencije za održivo upravljanje. Fond za zaštitu okoliša je drugu godinu za redom partner ove konferencije.

Na sastanku se, osim o energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu i korištenju obnovljivih izvora energije, raspravljalo i o poticanju e-mobilnosti. Predsjednik Komore Zagreb i savjetnik predsjednika HGK Josip Zaher zahvalio je Fondu na uvažavanju dosadašnjih prijedloga koji su došli iz njihovog Udruženja trgovine motornim vozilima. Direktor Fonda Balen je rekao kako je u suradnji s Energetskim institutom Hrvoje Požar izrađena studija koja je uključivala i savjetovanje sa svim zainteresiranim dionicima te je najavio kako će uskoro biti predstavljeni i uvjeti novog javnog poziva.

Ovom je prilikom istaknuta i dobra suradnja na području gospodarenja otpadom, kako sa komunalnim poduzećima i centrima za gospodarenje otpadom, tako i s tvrtkama koje se bave skupljanjem i preradom posebnih kategorija otpada. Zamjenik direktora Fonda Mirko Budiša je rekao da je u tijeku donošenje novih pravilnika vezanih za ambalažu i druge posebne kategorije otpada. U narednoj godini će stoga od iznimne važnosti biti upravo suradnja Fonda i HGK, kako bi se kroz zajedničke edukativne radionice i tematska događanja svi dionici upoznali s novostima i ciljevima koji su u tom području pred nama.