HR

Pojašnjenje izmjena Javnog poziva za sufinanciranje energetske obnove kuća oštećenih u potresu

28.10.2022.

S obzirom na veći broj upita vezanih za izmjenu javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća oštećenih u potresu objavljenog jučer u Narodnim novinama Fond naglašava kako nije došlo do suštinskih izmjena uvjeta javnog poziva. U izmjenama je pojašnjeno kako prilikom prijave na ovaj poziv kuće ne moraju biti već obnovljene te da se i paralelno može raditi obnova oštećenja od potresa i energetska obnova. Popis dokaza kojima građani mogu potvrditi oštećenja od potresa na svojim kućama dodatno je proširen u suradnji s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Također je pomaknut rok početka zaprimanja prijava na 9. studenog od 9 sati.
 
Na poziv Fonda mogu se prijaviti vlasnici i suvlasnici kuća koje su stradale u potresu, a nalaze se na području Grada Zagreba, Sisačko-moslavačke, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke i Karlovačke županije. Pojedinoj kući na raspolaganju je do 80% sufinanciranja, a najviše do 368 tisuća kuna po projektu. Uz to, moguće je dobiti i dodatnih 2 tisuće kuna za korištenje usluge stručne pomoći kako bi se građanima dodatno olakšala prijava na poziv. Odobrena sredstva Fonda isplaćivat će se korisnicima nakon cjelovite obnove kuće koja uključuje i sanaciju oštećenja od potresa i energetsku obnovu objekta.
 
Za sva pitanja koja se tiču potresa, građani  se mogu obratiti na besplatni info telefon 0800 0017 ili osobno, dolaskom u Informativni centar „Obnova“ na adresi Ulica kneza Mislava 2 ili u izmještenim uredima Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine: Trg Stjepana Radića 8 u Petrinji, Ulici Ivana Meštrovića 28 u Sisku ili na Trgu bana Josipa Jelačića 2 u Glini. Svoje upite građani mogu dostaviti i putem elektronske pošte, na [email protected] ili [email protected]. Za upite vezane uz mjere energetske obnove, potencijalni prijavitelji upit mogu poslati na [email protected].


Izvor fotografije: tportal.hr