HR

Potpisan ugovor za izgradnju CGO Lučino razdolje

13.09.2022.

Kreće izgradnja petog centra za gospodarenje otpadom koji će se graditi u Lučinom razdolju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Ugovor za projektiranje i izgradnju vrijedan oko 400 milijuna kuna potpisali su danas u nazočnosti  ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, v.d. direktorice Fonda Alenke Košiša Čičin-Šain, župana Nikole Dobroslavića i saborskog zastupnika Branka Bačića direktor Agencije za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Josip Bačić i predstavnik zajednice ponuditelja Magnum supra i Elektrocentra Petek Tomislav Bolotina.
 
„Centar za gospodarenje otpadom projekt je na kojem smo ustrajali i koji smo pripremali. Ovo je rezultat rada naše Agencije i naše županije i svi smo ponosni. Vjerujem i kako će izvođač ispoštovati ugovorene rokove i da će sve radnje, koje su pred nama, teći sukladno planiranoj dinamici“, istaknuo je ovom prilikom direktor Agencije za gospodarenje otpadom DNŽ Josip Bačić.
 
Glavnina sredstava za izgradnju CGO-a osigurana iz europskog Kohezijskog fonda, no kako bi se zaokružila financijska konstrukcija Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost participirat će s 81 milijun kuna. „Kao i do sada Agencija za gospodarenje otpadom DŽN može računati na podršku  Fondovog Sektora za EU i Posredničkog tijela razine 2 jer nam je svima u cilju da tijekom 2026. godine imamo izgrađeni centar Lučino razdolje“, rekla je v.d. direktorica Fonda Košiša Čičin-Šain.
 
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović čestitao je Dubrovačko-neretvanskoj županiji, kao i Agenciji za gospodarenje otpadom na uspješnoj pripremi i ustrajnom radu na projektu naglasivši da će Vlada Republike Hrvatske stajati uz ovaj, kao i druge centre kojima je cilj kvalitetno gospodarenje otpadom i zaštita okoliša.
 
Župan Nikola Dobroslavić naglasio je važnost Centra za cijelu županiju i čestitao Agenciji i izvođaču radova na potpisanom ugovoru. „Došli smo do najvažnije faze realizacije projekta koji je temelj za gospodarenje otpadom po najvišim europskim standardima. I ovim putem naglašavam kako je Centar za gospodarenje otpadom iznimno bitan projekt. Mi, u našoj županiji, nećemo dopustiti napuljski scenarij", rekao je župan Dobroslavić.