HR

Radionica o sustavu poticanja energetski učinkovitih vozila

12.06.2023.

U prostorima Energetskog instituta Hrvoje Požar održana je uvodna radionica za potrebe analize sustava poticanja energetski učinkovitih vozila.

Naime, nakon 8 godina njegove provedbe, planira se provesti detaljna analiza s ciljem prilagodbe dosadašnjeg načina sufinanciranja, uzimajući u obzir europsku praksu, dosadašnja iskustva provedbe programa u Hrvatskoj, prijedloge svih zainteresiranih dionika, ali i nacionalne ciljeve u transformaciji prometnog sustava.

Uz predstavnike Fonda i Energetskog instituta čiji stručnjaci rade tehno-ekonomsku analizu modela, na radionici su sudjelovali i predstavnici nadležnih ministarstava: Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva mora, prometa i veza, te Ministarstva financija – Porezne uprave i Carinske uprave. Zainteresirane dionike predstavljali su članovi Udruženja trgovine motornim vozilima pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, ali i ostali predstavnici autoindustrije te građanskih udruga koje promiču e-mobilnost.

„Fond program Vozimo ekonomično provodi od 2014. godine. Za razne kategorije gotovo 8.700 energetski učinkovitih vozila do sad smo osigurali nešto više od 48 milijuna eura bespovratnih sredstava i utjecaj koji je to imali na strukturu voznog parka u Hrvatskoj je neupitan. Međutim, još uvijek moramo raditi na tome kako bi prodaja energetski učinkovitih vozila dosegla razine koje ima u ostalim europskim zemljama", rekla je Maja Rajčić, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u Fondu predstavljajući dosadašnje rezultate u provedbi programa.

U protekle 2 godine, model sufinanciranja je podrazumijevao direktnu suradnju s distributerima vozila ali i drugih predstavnika ciljane javnosti, što je za rezultat imalo odlične rezultate i veliki rast iskorištenosti dodijeljenih sredstava. No, s obzirom na ciljeve koji se trebaju postići u smanjenju emisija iz prometa, kao i veću dostupnost i prihvatljiviju cijenu tih vozila, potrebno je analizirati sve dosadašnje uvjete subvencioniranja, a to uključuje i analizu dosadašnje visine poticaja.

Na radionici su se mogli čuti brojni konstruktivni i konkretni prijedlozi od svih zainteresiranih dionika, koji će biti predmet razmatranja potencijalnih izmjena programa. Završetak analize najavljen je u skorom roku, temeljem čega će se definirati parametri za nastavak programa, koji se očekuje ove jeseni. Sve informacije o novom modelu i uvjetima Fond će predstaviti javnosti kroz objave na svojim stranicama.