HR

U Varaždinu potpisani ugovori vrijedni 1,2 milijuna kuna te najavljena potpora u rješavanju problema bala

27.04.2022.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić je danas u pratnji suradnika održao radni sastanak s varaždinskim gradonačelnikom Nevenom Bosiljem i njegovim zamjenikom Miroslavom Markovićem.

Pritom je istaknuo kako Fond održava kvalitetnu suradnju s gotovo svim jedinicama lokalne samouprave, a osobito s Gradom Varaždinom. „Na poziv gradonačelnika Bosilja održali smo iznimno uspješan sastanak i prošli kroz svu problematiku suradnje, uključujući neizostavnu i najvažniju točku, a to je zbrinjavanje otpada s lokacije Brezje. Gradonačelnik i njegov tim su sve izuzetno dobro realizirali i doveli na najveći nivo dosad. Mi iz Fonda i Ministarstva gospodarstva smo zaista zainteresirani završiti problem baliranog otpada koji nije problem samo za Varaždin, nego i za cijelu Hrvatsku.“ rekao je Kukić, najavivši kako bi Fond sanaciju trebao sufinancirati s 40%. Također je naglasio da će Fond u ovoj godini  imati čak 23 javna poziva vrijedna čak 877 milijuna kuna, što je najviši iznos u povijesti Fonda. 
 
Prilikom sastanka potpisana su i tri ugovora o sufinanciranju projekata u Varaždinu, vrijedna preko 1,2 milijuna kuna. Riječ je o projektima implementacije sustava za praćenje jačine buke i kvalitete zraka, uvođenje pametnog prometnog rješenja za inteligentno upravljanje javnim parkirnim površinama te osiguranje dodatnih sredstava za izgradnju i opremanje sortirnice.
 
Gradonačelnik je zahvalio direktoru i suradnicima koji su nazočili današnjem sastanku na nastavku dobre suradnje Varaždina i Fonda. „Imali smo izrazito konstruktivan sastanak, uz tri projekta za koja smo danas potpisali ugovore, tu je i ugovor za nabavku električnih vozila za naše komunalne redare. Želimo postati zeleni grad, a da bismo to postali moramo kvalitetno surađivati s Fondom. Do kraja godine zato pripremamo još na desetke projekata, zbog čega nam je izuzetno dragocjena informacija o tome kada će se raspisivati pojedini natječaji.“ istaknuo je Bosilj. Tom je prilikom direktoru Fonda predao i Zahtjev za sufinanciranje sanacije odlagališta u Brezju. „Očekujemo da bi nam Fond uskoro mogao dati načelnu suglasnost da bismo mogli provesti javnu nabavu, a prije potpisivanja ugovora ćemo svakako morati dobiti suglasnost od Upravnog odbora Fonda i Vlade s obzirom da se radi o velikom iznosu koji mora odobriti Vlada.“ rekao je Bosilj.
 
Kao zaključak održanog sastanka, direktor Kukić je istaknuo kako vjeruje da će Fond i dalje zajednički s Varaždinom realizirati takve projekte, jer gradska uprava radi na način koji zadovoljava Fondove kriterije.