HR
ePrijave

Velikogoričani spremni za energetsku obnovu obiteljskih kuća

07.10.2021.

Pretposljednja informativno edukativna radionica o energetskoj obnovi obiteljskih kuća održana je u Velikoj Gorici. Brojni okupljeni građani imali su prilike čuti sve o promjenama u programu i novom načinu prijave te dobiti odgovore na svoja pitanja.  
 

U svom pozdravnom govoru Neven Karas, zamjenik gradonačelnika Velike Gorice, istaknuo je  kako energetska obnova pridonosi kvaliteti stanovanja ali i općenito podizanju kvalitete života. „U Velikoj Gorici postoji oko 18 tisuća objekata većinom građenih 70tih i 80tih godina, a prema anketi koju smo proveli od toga je energetski obnovljeno 13%, dakle mogućnosti su velike i interes građana postoji“ rekao je Karas te poželio sreću svim građanima koji će se prijavljivati na javni poziv.
Javni poziv, u sklopu kojeg će za različite mjere energetske obnove ili korištenje obnovljivih izvora energije građanima ukupno odobriti čak 300 milijuna kuna bespovratnih sredstava Fond je objavio 15. rujna 2021.
Ovisno o tome koje se mjere odaberu, potrebno je zadovoljiti različite uvjete poziva, pojasnili su sudionicima radionice djelatnici Fonda. Toplinska zaštita vanjske ovojnice ili cjelovita energetska obnova kuća financira se s do 60% i to kućama energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj. Sredstva su dostupna i za korištenje obnovljivih izvora energije, bilo za sustave grijanja ili za proizvodnju električne energije. Međutim, za njih se mogu prijaviti samo kuće energetskog razreda C ili boljeg u kontinentalnoj odnosno B ili boljeg u primorskoj Hrvatskoj, kojima će na raspolaganju biti do 40, 60 ili 80% bespovratnih sredstava, ovisno o lokaciji.
Za pojedinu kuću je, ovisno o mjerama, moguće dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava, međutim samo za onu koja ima svu potrebnu dokumentaciju i do 3 stambene jedinice ili do 600m2 površine. Prijaviti se mogu fizičke osobe koje su vlasnici ili suvlasnici kuće i koje imaju prebivalište prijavljeno na adresi predmetne kuće, ne kasnije od 30 dana prije same prijave.
Kako bi postupak prijave učinio što jednostavnijim, pogotovo onima koji nemaju praksu korištenja elektroničkih prijava, Fond građanima sufinancira i korištenje stručne pomoći. Za to je osigurano do 500 kuna, a iznos se isplaćuje s ostalim troškovima energetske obnove, temeljem računa ili ugovora o djelu. Građani će svoju prijavu moći podnijeti putem sustava za on-line prijave od 14. listopada 2021. od 9 sati te će za završetak obnove imati 2 godine, bude li im odobreno sufinanciranje.