HR

Zamjenik Budiša i gradonačelnik Benkovca razgovarali o sanaciji Crnog brda

14.09.2023.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će, sukladno zaključku Vlade RH i odluci Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, osigurati potrebna sredstva i provesti sanaciju tzv. Crnog brda, lokacije onečišćene otpadom koji se nalazi u Biljanima Donjim.

O planiranim aktivnostima i dinamici realizacije cijelog projekta zamjenik direktora Fonda Mirko Budiša i načelnica Sektora za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić razgovarali su na radnom sastanku održanom u Benkovcu s gradonačelnikom Tomislavom Bulićem. Gradonačelnik Bulić izrazio je zadovoljstvo što će država krenuti s uklanjanjem feromanganske troske, koja već duže predstavlja problem za lokalno stanovništvo. Prema procjenama, na tom je području odloženo oko 76.194 m³ otpadne troske.

Fond je već ugovorio izradu elaborata koji će predložiti optimalnu opciju za sanaciju troske, na osnovu koje će se izraditi sva potrebna dokumentacija te provesti javna nabava za odabir izvođača radova. O svim koracima Fond će kontinuirano obavještavati predstavnike Grada te lokalno stanovništvo. „Cilj nam je da cijeli projekt bude u skladu s planiranom dinamikom jer smo svjesni da mještani Biljana Donjih s nestrpljenjem očekuje da se troska što prije ukloni iz njihovog susjedstva“, rekao je zamjenik Budiša, koji je sa nakon sastanka sa suradnicima i gradonačelnikom Benkovca obišao lokaciju Crnog brda.