HR

Završena sortirnica u Bjelovaru vrijedna 6 milijuna eura

13.06.2023.

Zamjenik direktora Fonda Mirko Budiša sudjelovao je na završnoj konferenciji povodom završetka projekta izgradnje sortirnice u Bjelovaru, projekta vrijednog 6 milijuna eura.

Projekt „Izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada Grada Bjelovara“ predstavlja najsuvremeniji sustav gospodarenja otpadom.
„6 milijuna eura vrijedan projekt direktno će utjecati na ispunjavanje ciljeva koje je postavila Europska komisija za kružno gospodarstvo. A značajan uspjeh je postignut i osiguranim bespovratnim sredstvima iz EU fondova od gotovo 5 milijuna eura te nacionalnim sredstvima   Fonda od 150 tisuća eura“, rekao je zamjenik direktora Fonda Mirko Budiša te dodao kako se projektom izgradnje sortirnice, jednim od važnih dijelova sustava gospodarenja otpadom, nastavlja investiranje u sustav prikupljanja i gospodarenja otpadom, a u skladu s principima održivog razvitka i zaštite okoliša.

„Ova sortirnica dio je jedne veće priče, a to je Reciklažni centar Grada Bjelovara. Uz viziju i upornost, napravili smo održivi i realan projekt koji će na moderan i sustavan način riješiti problem gospodarenja otpada. U posljednje četiri godine uložili smo više od 15 milijuna eura u komunalnu infrastrukturu. Sada smo grad koji je ispred svih i koji može biti svijetli primjer svima kako su ovakvi projekti ostvarivi i kako budućnost razvoja sustava gospodarenja otpadom treba izgledati“, rekao je gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak.

Nakon završne konferencija uslijedio je obilazak samog postrojenja. Putem izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom – sortirnice unaprijedit će se postojeći sustav odvojenog sakupljanja otpadnog papira, stakla, plastike, metala i ostalog komunalnog otpada.

Zamjenik Budiša je na kraju zaključio kako je Grad Bjelovar pozitivan primjer dobre prakse kako jedna lokalna sredina može zaokružiti gospodarenje otpadom na ispravan i cjelovit način. Provedbom projekta doprinosi se povećanju stope razvrstavanja i  oporabe komunalnog otpada, kao i smanjenju njegovog odlaganja na odlagalištu.

Postrojenje se nalazi pokraj reciklažnog dvorišta i odlagališta otpada „Doline“, a područje obuhvata projekta obuhvaća veći dio Bjelovarsko-bilogorske županije.