HR
ePrijave

Zelenim poduzetništvom do gospodarskog razvoja Kistanja

04.05.2022.

U Poduzetničkom inkubatoru Općine Kistanje danas je održan radni sastanak na kojem su sudjelovali direktor Fonda Siniša Kukić i načelnik Općine Kistanje Goran Reljić sa suradnicima, a pridružio im se i šibensko-kninski župan Marko Jelić. Tema sastanka bila je predstavljanje različitih projekata Općine Kistanje te programa koje Fond planira provoditi u 2022. godini.

„Ove godine ukupno ćemo objaviti 23 javna poziva, vrijedna 877 milijuna kuna.“ istaknuo je direktor Fonda. „Nadam se da ćemo i iduće godine već imati projekte u suradnji s vama, koji će se osjetiti na vašem terenu. Stojimo vam na raspolaganju i drago nam je da danas imamo priliku razgovarati o ovim temama.“ zaključio je Kukić.

Župan Jelić je iskoristio priliku da pohvali dosadašnju suradnju Fonda i Općine, na što je načelnik Reljić naglasio da ima ambiciozne planove za daljnji razvoj te vjeruje da će ih Fond i dalje pratiti. Zajednička nit vodilja projekata Općine je koncept „od polja do stola“, koji je ujedno i krajnji cilj provedbe svih planiranih aktivnosti, istaknuo je Reljić. „Kistanje se želi usmjeriti ka razvoju poljoprivrednih-prehrambenih proizvoda, zajedno sa ruralnim turizmom i to na načelima zelene ekonomije. Područje se želi brendirati kao zelena regija, pogotovo radi činjenice da je velik dio površine obuhvaćen i ekološkom mrežom Natura 2000.“ rekao je. Sudionicima sastanka predstavljen je i projekt „Krka vrelo života“, u sklopu kojeg se prenamjenom zgrada u središtu Kistanja u moderan interpretacijski centar posjetiteljima želi pružiti jedinstvena i interaktivna prezentacija prirodne i kulturne baštine rijeke Krke, pogotovo njenog gornjeg toka. Provedbom projekta vrijednog čak 19 milijuna kuna, očekuje se godišnje i do 100.000 posjetitelja upravo Kistanja.

Tom je prilikom Aleksandra Čilić, načelnica Sektora zaštite okoliša u Fondu istaknula kako je Fond i do sad sufinancirao veliki dio projekata koji se odnose na Nacionalni park Krka, bilo da je riječ o izradi projektne dokumentacije ili nacionalnoj komponenti u EU projektima.

Nakon sastanka, sudionici su iskoristili priliku te obišli i poduzetnički inkubator, zamišljen kao edukacijsko-proizvodni centar za poljoprivredna gospodarstva i tvrtke u sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda i gastronomije. Uspostavljanje inkubatora projekt je vrijedan čak 16 milijuna kuna, a cilj je osim sagrađenih postrojenja, kuhinje i konferencijskog dijela, uložiti još i u postavljanje solarnih kolektora za pripremu tople vode te fotonaponsku elektranu, koja bi osigurala opskrbu električnom energijom za kistanjsku javnu rasvjetu.

Direktor Fonda je istaknuo kako je poticanje obnovljivih izvora energije uvijek jedan važan segment rada Fonda te pozvao kolegicu Čilić i kolegu Ilijevića da predstave i ostale planirane pozive Fonda koji bi mogli biti od interesa za Općinu Kistanje.

Načelnik općine izrazio je zadovoljstvo održanim sastankom te istaknuo važnost razmjene informacija i iskustava za lokalni, ali i nacionalni napredak u postizanju željene zelene tranzicije, s čime su se složili i ostali sudionici.